ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΑΧΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ
Του Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ gel@enet.gr FAST TRACK εμπόδια για το φιλόδοξο σχέδιο... αξιοποίησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικού.
Σύμφωνα με έγκυρες νομικές πηγές, το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο, ενώ σε ορισμένες περιφερειακές εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι, ούτε κτηματολόγιο. Παράλληλα, στο Ελληνικό δραστηριοποιούνται -αυτή την περίοδο- τριάντα δημόσιες υπηρεσίες και επτά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δημιουργώντας μια Βαβέλ.
Σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου, για τις βασικές αρχές σχεδιασμού μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου, την τελευταία πενταετία ο χώρος του πρώην αεροδρομίου, όπως και ο παράκτιος, κατατμήθηκαν σε δεκάδες μικρότερες εκτάσεις με θεσμικές εκχωρήσεις κυρίως μακράς διαρκείας και αδικαιολόγητες νέες περιφράξεις.
Οι περιφράξεις αυτές τεμαχίζουν τον χώρο και εμποδίζουν την κίνηση, ενώ συν τω χρόνω έχουν φτάσει σε μήκος τα 56 χλμ. Μάλιστα, τα περίπου 40 χλμ. από αυτά «στήθηκαν» τα τελευταία 3-4 χρόνια.
Με εξαίρεση τη... συμβολική κατεδάφιση του ερειπωμένου εδώ και χρόνια νυχτερινού κέντρου «Φαντασία», τα αυθαίρετα αναψυκτήρια παραμένουν στον χώρο και λειτουργούν επιβαρυντικά. Εν ολίγοις η κατάτμηση, η εγκατάλειψη και η... ασυδοσία στη λειτουργία παλαιών και νέων αυθαιρέτων ή των πρόχειρων και κακής ποιότητας κατασκευών χαρακτηρίζουν την τελευταία πενταετία τον χώρο.
Από σχετική μελέτη του ΕΜΠ (της ομάδας του επίκουρου καθηγητή Νίκου Μπελαβίλα και των Κωνσταντίνας Σουρέλη, Πολίνας Τρέντου) προκύπτει πως θα μπορούσε να αποδοθεί άμεσα το νότιο τμήμα σε δημόσια χρήση πάρκου (1.705 στρ.). Να αρθούν οι περιφράξεις του Ολυμπιακού Πόλου και να αποδοθεί σε δημόσια χρήση πάρκου και αθλητισμού (1.801 στρ.). Να αποδοθούν σταδιακά τα υπόλοιπα τμήματα (υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κ.ά., 951 στρ.). Τέλος, να εξαιρεθούν από τη δημόσια χρήση τα τμήματα για χρήσεις μεταφορών με έλεγχο της δόμησης (υποδομές ΤΡΑΜ, ΕΘΕΛ, ΚΤΕΟ, Αττικό Μετρό κ.ά. 189 στρ.).
Η κυβέρνηση, παρ' ότι είχε δεσμευθεί πως θα παρουσιάσει το σχετικό σχέδιο ανάπτυξης στη Βουλή μετά το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας στο Κατάρ δεν έχει κάνει βήμα. Φορείς και δήμαρχοι των όμορων περιοχών ζητούν επίμονα να ενημερωθούν για τη μορφή που θα έχει η ανάπλαση και ετοιμάζονται να στείλουν «ανοιχτή επιστολή» στους εμίρηδες του Κατάρ.
Εμπλεκόμενοι υπουργοί εμφανίζονται με διαφορετικές θέσεις. Τόσο η Τ. Μπιρμπίλη όσο ο Ν. Σηφουνάκης αποφεύγουν να αναφερθούν στο πολυδιαφημισμένο «μάστερ πλαν» του Καταλανού Χοσέ Αθεμπίγιο, ενώ και ο πρόεδρος του Invest In Greece, Ανδρ. Συγγρός, δεν έχει δώσει καμία λεπτομέρεια για τον τρόπο αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου.
Καλά ενημερωμένες επιχειρηματικές πηγές υποστηρίζουν πως η πλευρά του Qatar Investment θα συζητούσε την υλοποίηση ενός σχεδίου που θα προέβλεπε κατασκευές διαφόρων χρήσεων που συνολικά θα έφταναν (κάλυπταν) έως το 70% της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου